Technieken

Aikido

Aikido

Aikido is een Japanse krijgskunst voor het trainen van lichaam en geest door gezamenlijke oefening. Haar naam vertaalt zich als de weg (do) van het verenigen (ai) van levensenergie├źn (ki). Haar oorsprong ligt in de eeuwenoude kunst van het zwaardvechten van de Samoerai ridders. We beoefenen Aikido op een dynamische, geconcentreerde en respectvolle manier.

In Aikido wordt een aanval niet geblokkeerd maar omgeleid door vloeiende en schijnbaar moeiteloze bewegingen. Dit wordt bereikt door in de tegengestelde actie te gaan en ermee te voegen en tegelijkertijd kalm en gecentreerd te blijven. Er zijn geen wedstrijden in Aikido, omdat het niet over winnen of verliezen gaat, maar over persoonlijke groei, in contact met anderen.

Na het opwarmen inclusief vallen en rollen, voeren we samen met een partner Aikido technieken uit, waarbij we afwisselend de rollen van de verdediger (tori) en de aanvaller (uke) vervullen, terwijl we ons de onderliggende principes van Aikido eigen maken. We oefenen ook met houten zwaarden (bokken) en stokken (jo) voor een betere incorporatie van de dynamiek van Aikido.

In het begin is het dragen van sportkleding met een lange broek voldoende, of een wit vechtsportpak (keikogi) indien beschikbaar. Gevorderde Aikido beoefenaars (aikidoka) dragen blauwe of zwarte traditionele broekrokken (hakama) en zwarte banden (obi) in plaats van witte.